Nu de lente stilaan in aantocht is, betekent dat de typische Belgische wielerklassiekers ook terug voor de deur staan. Het voorjaarsseizoen start met de Omloop van het Nieuwsblad en al snel volgen in eigen land de ultieme klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, de Scheldeprijs, Luik-Bastenaken-Luik en noem maar op. Wat maakt België zo’n typisch wielerland en waarom kijken Belgen zo graag naar de koers? In dit artikel lees je er alles over.

België, het wielerland

België is hét wielerland bij uitstek en dat is ook officieel bevestigd door de UCI. Het land staat immers op 1 in de UCI Nation Ranking als beste wielerland. Bovendien worden er in België diverse soorten koers gereden: cyclocross, gravel, racen, etc. Er is dus voor ieder wat wils en dat zorgt ervoor dat heel wat Belgen gek zijn op wielrennen. Er stroomt als het ware wielerbloed door hun aderen. Ze vinden het fantastisch om de wielrenners live de longen uit hun lijf te zien trappen, de grote ronden op tv te volgen of zelfs te wedden op wielrennen onder vrienden. De Ronde van Vlaanderen moet zowat het hoogtepunt van de voorjaarsklassiekers zijn. De hellingen zoals de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg in combinatie met enkele kasseistroken maken het een zware wedstrijd. Het is dus een echte eer als je deze koers wint. Dat kunnen winnaars als Tom Boonen, Philippe Gilbert of Mathieu Van der Poel getuigen.

Wie zal winnen?

Al deze wielerwedstrijden brengen mensen samen. Voor tv of aan de zijlijn van het parcours, met een pintje erbij is elke koers een beleving op zich. De Ronde van Vlaanderen is gekend als een echt volksfeest langs het parcours waar jong en oud de wielrenners op hun fiets wil zien voorbij racen. Het is hét wielerevent van het jaar waar ook heel wat bier gedronken wordt. Supporters en sympathisanten juichen om het hardst hun favoriete wielrenner toe tijdens ‘Vlaanderens mooiste’. Wie zal winnen is de vraag die iedereen zich stelt. Op de goksites in België merk je dat meer en meer mensen een gokje wagen. Al een week op voorhand zie je campers koers zetten richting Oudenaarde voor een plekje in de omgeving van de aankomst of in de buurt van een van de zware hellingen die de wielrenners moeten beklimmen.

Zondagse koers

Dat wielrennen in het hart en in de nieren van veel Belgen zit is intussen duidelijk. Dat geldt niet alleen voor de nationale en internationale koersen die met veel belangstelling worden gevolgd. Veel Belgen vinden het ook fijn om zelf op de koersfiets of mountainbike te kruipen. Op zondag zie je heel wat wielertoeristen, zeker bij mooi weer, die halfweg hun tocht maar al te graag stoppen bij een plaatselijk café om de mond te spoelen met een fris pintje. Typisch Belgisch!