Goedkope fietsbanden kopen? Welke fietser wil dat niet? Pas wel op, want je wil niet dat goedkope banden een duurkoop worden. Banden zijn namelijk zeer belangrijk voor je fiets. Ook voor mountainbikes is de bandenkeuze allesbepalend voor de mountainbike-ervaring. Daarom leggen we je in deze blog uit waar je best op let bij het buiten- of binnenband kopen voor je mountainbike.

Maak een goede afweging tussen grip en snelheid

De balans tussen grip en snelheid is er eentje die elke mountainbiker voor zichzelf moet maken. Gangbare regel is dat een band met minder profiel bijna geen rolweerstand heeft en daardoor sneller is. Terwijl een band met veel noppen en grof profiel je heel wat grip bezorgd, maar minder snel is. Veel hangt af van het terrein waar je wil mountainbiken. Ook hoe het terrein erbij ligt speelt natuurlijk een rol. Wanneer het veel heeft geregend kan het parcours er bijvoorbeeld heel nat bijliggen. Dan zal je blij zijn dat je wat meer grip en dus meer profiel hebt. Ook al gaat dit ten koste van de snelheid…

Het terrein bepaalt het profiel

  •       Ga je mountainbiken in de bossen? Dan kies je best voor banden met een grover profiel en noppen op zowel het loopvlak als de zijkant van de buitenband.
  •       Rotsachtig terrein? Kies een band met hoge noppen, waardoor het contactoppervlak groter wordt. De hoge noppen zorgen dat je meer grip hebt op de stenen.
  •       Zanderige ondergrond? Dan doe je er goed aan om een band met semi-slicks te kopen. Zo kan je lekker snel gaan op rechte stukken, maar in de bochten bieden deze banden je nog de nodige grip.
  •       Ben je een recreatieve mountainbiker die zijn fiets graag overal mee naartoe neemt? Dan doe je er goed aan om je mountainbike met allround banden te voorzien. Op het loopoppervlak van de fietsbanden bevinden zich noppen van wisselende hoogte. Aan de zijkant heb je iets hogere noppen die zorgen voor meer grip. Je kan als recreatieve mountainbiker met dit soort band op veel ondergronden lekker fietsen.

Blijf rekening houden met bovenstaande tips wanneer je online op zoek gaat naar goedkope mountainbike banden. Zo selecteer je de juiste banden op maat van je behoeften.