Heel wat mensen in Nederland houden ervan om er met de fiets op uit te trekken. Door de jaren heen is de fiets eigenlijk ook alleen maar populairder geworden als vervoermiddel. Dat is niet in het minst het gevolg van het feit dat onder meer de parkeertarieven aanzienlijk de pan uit swingen. Ben jij ook iemand die het wel fijn vindt om er met de fiets op uit te trekken? Dan zijn er wel een aantal niet onbelangrijke zaken waar je bij stil moet blijven staan. Eén van de belangrijkste zaken is het afsluiten van een fietsverzekering. Elk jaar opnieuw zijn er minstens 800.000 fietsen die in Nederland worden gestolen. Het spreekt dan ook voor zich dat je, je graag tegen dit risico zal willen dekken. Is dat echter wel mogelijk? Zeker en vast. Door het afsluiten van één van de fietsverzekeringen op de markt kan je er namelijk voor zorgen dat je bij schade of diefstal van je fiets altijd kan rekenen op tussenkomst van de verzekeraar.

Welke soorten fietsverzekeringen bestaan er precies?

Wil je graag een verzekering voor je fiets afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat er op dat vlak een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij om de volgende mogelijkheden:

  • Een fietsverzekering voor diefstal;
  • Een fietsverzekering voor diefstal en schade;

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle vormen van schade worden verzekerd. De dekkingen tegen schade die worden voorzien hebben dan ook uitsluitend betrekking tot veroorzaakte schade door een brand en door een aanrijding. Dit is belangrijk om te weten. Veel mensen denken namelijk dat ook schade aan de fiets als gevolg van slijtage is verzekerd. Dat is dus niet het geval. Voor dergelijke schade zal de verzekeraar dan ook nooit ook maar enige tussenkomst verlenen. Dat mag misschien een beetje vervelend zijn, maar eigenlijk is dit in de praktijk uiteraard ook gewoon niet meer dan logisch.

Let op de voorwaarden of eisen van je fietsverzekering!

Het afsluiten van een fietsverzekering mag er in de praktijk niet voor zorgen dat je roekeloos gaat worden. Dit is een fout die behoorlijk wat mensen maken. Zij gaan over tot het aankopen van een nieuwe fiets en kiezen daarbij ook meteen voor het afsluiten van een verzekering. Dat is interessant, maar dan moet er nog steeds stil worden gestaan bij bepaalde voorwaarden. In de praktijk is het namelijk zo dat je er als eigenaar van de fiets steeds alles aan moet doen om het risico op diefstal zo beperkt mogelijk te houden. Hoe kan je dit doen? Zeer eenvoudig. Het spreekt voor zich dat je er bijvoorbeeld altijd voor dient te zorgen dat je fiets op slot is. Daarnaast is het ook zo dat je er goed aan doet om altijd aan de verzekeraar te melden wanneer je een nieuw slot hebt aangekocht. Laat de fietssleutel overigens ook alleen maar bijmaken door de fabrikant van het slot. Indien je daarvoor een beroep doet op een andere partij zou ook dat door de verzekeraar immers aanzien kunnen worden als een niet noodzakelijk risico dat je hebt genomen. Dit uiteraard met alle gevolgen van dien.

Verzekeringen via Diks: online vergelijken en afsluiten.

Een fietsverzekering voor een elektrische fiets afsluiten

Bij het afsluiten van een verzekering voor een fiets dient er ook rekening te worden gehouden met het verschil tussen gewone fietsen en tussen elektrische exemplaren. Voor deze eerste geldt dat je kiest voor één van de standaard fietsverzekeringen. Voor deze laatste geldt dat je moet opteren voor het afsluiten van een speciale variant voor elektrische fietsen. In het merendeel van de gevallen zal je hierbij kunnen opmerken dat ook pechhulp voor onderweg is inbegrepen. Fietsverzekeringen voor elektrische fietsen zijn in de praktijk vaak net wat duurder, maar dat is eigenlijk vrij normaal. Dit heeft natuurlijk deels te maken met het feit dat ook de aankoopprijs van een elektrische fiets wat hoger ligt. Door goed de verschillende mogelijkheden voor het afsluiten van een verzekering voor een fiets te vergelijken zal je kunnen vaststellen dat het in geen tijd mogelijk is om er de meest voordelige optie tussenuit te halen. Zo kan je op vlak van prijs-kwaliteit in de praktijk altijd rekenen op de meest gunstige verzekering voor jouw (elektrische) fiets.

Met welke premie moet je rekening houden voor de fietsverzekering?

Bovenstaande heeft ons bij het volgende onderdeel van deze pagina aangebracht, namelijk de kostprijs waar de fietsverzekering over beschikt. Heel wat mensen laten hun fiets nog altijd niet verzekeren omdat ze vrezen op die manier te maken te krijgen met een hoge verzekeringspremie. Dat valt in de praktijk eigenlijk best wel mee. De hoogte van de verzekeringspremie die is verschuldigd is in de praktijk wel altijd afhankelijk van de waarde waar de fiets over beschikt. Voor een fiets met een waarde van 1.000 euro is het bijvoorbeeld mogelijk om een verzekering af te sluiten voor een bedrag van ongeveer 60 euro per jaar. Hou er rekening mee dat de premie voor een fietsverzekering niet alleen maar is gebaseerd op de waarde van de fiets. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar je postcode. Waarom? Omdat men er vanuit gaat dat het risico dat je loopt in de stad een stuk groter is dan op bijvoorbeeld het platteland. Indien je woonachtig bent in een grote stad kan de premie voor een fietsverzekering voor een fiets met een waarde van 1000 euro oplopen tot zomaar even 100 euro per jaar. Dit maakt toch een niet onaanzienlijk verschil.

Ook een verzekering voor jouw fiets afsluiten? Het overwegen waard!

Heb je ervoor gekozen om een nieuwe, dure fiets aan te kopen? Maak je bovendien veelvuldig gebruik van deze fiets? Dan loop je daarmee een niet onaanzienlijk risico om geconfronteerd te worden met diefstal. Bovendien gebeurt het ook in de praktijk niet zelden dat fietsen worden beschadigd. Dat is natuurlijk ongelofelijk vervelend, want beide situaties kunnen een behoorlijke hoeveelheid aan kosten met zich meebrengen. Gelukkig bestaat er ook een mogelijkheid om je tegen deze risico’s te laten verzekeren. ervoor kiezen om een fietsverzekering af te sluiten zorgt ervoor dat je middels een beperkte verzekeringspremie de belangrijkste risico’s die je fiets loopt kan laten dekken. Dat is uiteraard mooi meegenomen. Het afsluiten van een verzekering voor je fiets en daarom dan ook de fietsverzekering vergelijken is hoe dan ook het overwegen zeker waard.