FC Utrecht is een voetbalclub in Nederland. De club speelt in de eredivisie en staat nu op nummer acht op de ranglijst, hiermee is het ook een van de grootste clubs van Nederland.

Geschiedenis

Sinds 1970 speelt FC Utrecht in de eredivisie. FC Utrecht is een fusieclub en is voortgekomen uit uit de clubs DOS, Elinkwijk en Velox. De eerste wedstrijd in de eredivisie werd gespeeld tegen Feyenoord dat het seizoen daarvoor de Europa Cup had gewonnen. Ondanks het doelpunt Groenendijk waardoor Utrecht voorkwam, verloren ze met 4-1. In het eerste seizoen van de club eindigde ze negende op de ranglijst.

 De eerste keer dat FC Utrecht op het Europese voetbal verscheen was in 1980. De eerste wedstrijd wonnen ze met twee tegen nul. De wedstrijd daarna verloren ze van Eintracht Frankfurt. Tot aan 1991 speelde ze bijna ieder jaar in Europa, maar na 1991 lukte het FC Utrecht niet om Europees voetbal te plaatsen tot aan 2001 toen ze voor vier jaar op rij in de Europa league speelde.

In 2016 was er bewijs gevonden van matchfixing in de thuiswedstrijd tegen Willem II in 2009. Er zou toen een Willem II speler zijn omgekocht om de wedstrijd te verliezen. De speler met de meeste doelpunten in de geschiedenis van de club is Leo van Veen met 153 doelpunten.

Prijzenkast

FC Utrecht heeft een aantal prijzen gewonnen in zijn geschiedenis. De club heeft drie keer de KNVB Beker gewonnen en een keer de Johan Cruijff Schaal gewonnen. Verder heeft de club meerdere malen in het Europese voetbal gevoetbald, maar ze zijn nooit ver gekomen in het toernooi. Ondanks sterke pogingen hebben ze ook nooit het kampioenschap gewonnen in Nederland.

Heden

FC Utrecht speelt momenteel in de eredivisie en behaalt goede resultaten. De laatste jaren eindigden ze in de eredivisie altijd rond de zesde plek. Doordat ze onder andere in het seizoen van 2016/2017 vierde waren geëindigd, mochten ze een paar keer in de Europa League spelen. Ondanks dat ze nooit ver zijn gekomen hebben ze wel goede pogingen gedaan en regelmatig wedstrijden gewonnen. FC Utrecht staat momenteel op nummer acht in de ranglijst. Dat is tweeëndertig punten onder de nummer een Ajax. Dit is iets lager dan dat ze normaal staan, maar ze hebben nog een half seizoen de tijd om het recht te trekken.

Sociaal media kanalen

FC Utrecht heeft veel social media kanalen. Ze hebben een mooie verzorgde website waar veel informatie opstaat over de club en waar je kaartjes kan kopen. Ook hebben ze Instagram, twitter en facebook. Ze hebben ook hun eigen nieuwskanaal dat heet FC Utrecht nieuws. Hierop kan je alle laatste nieuwtjes over de club bekijken. FC Utrecht heeft ook een YouTube kanaal waarop ze voorbeschouwingen, hoogtepunten van wedstrijden en interviews met spelers van de club delen.